Spinach with Cottage Cheese (पालक पनीर)

 पालक पनीर


Ingredients:

Paneer - 200 grams
Spinach - 1 bunch (250 grams)
Coriander leaves - a little quantity
Green chili - 1 chili
Water - 1/2 cup
Sugar - 1/2 tsp
For Gravy............
Oil - 1 tbsp
Cumin - 1/2 tsp
Ginger - 1 inch
Garlic - 7-8 cloves
Onion - 1 medium size
Tomato - 2 medium sized
Turmeric Powder - 1/4 tsp
Red chili powder - 1/2 tsp or less
Coriander powder - 2 tsp
Salt - 1/4 tsp
Water - 1/2 cup
Oil - 1 tbsp
Butter - 1 tbsp
Cumin - 1/2 tsp
Dry whole red chili - 2-3 chilies
Roasted gram flour - 2 tbsp
Curd - 1/2 cup
salt - as per taste
to decorate
Fresh cream - 1 tbsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Put 1 cup of water on the flame for boiling and as soon as the water boils, add 1/2 teaspoon of sugar and washed and chopped spinach into big pieces. As soon as it comes to a boil, turn off the flame and immediately take out the spinach from the pan and put it in ice cold water.
now for the gravy
Put some oil in the pan, then add cumin, ginger, garlic, chopped onions, fry tomatoes, add salt and some water and cook for 3-4 minutes, cover and leave and turn off the flame. Let it cool down. When it cools down, put it in a mixer jar, add green coriander, green chilies and boiled spinach and grind them together.
Put a pan on medium flame and put some refined oil and butter in it, add cumin seeds, dry whole red chilies and green chilies and slow down the gas.
Now put turmeric powder, red chili powder, coriander powder in it, let it cook, now mix some curd and roasted gram flour in a bowl and mix it well and put it in the spice, fry it a little, now add spinach paste to it. Cook on medium flame for 3-4 minutes, now add salt as per taste, a little fresh cream and cook for 4-5 minutes, finally add paneer cubes and let it cook for 2-3 more minutes, now turn off the flame.
Vegetable is ready, now take it out in a serving bowl and garnish with fresh cream and sprinkle garam masala powder on top.
पनीर - 200 ग्राम
पालक - 1 गुच्छा (250 ग्राम)
हरा धनिया - थोड़ी सी मात्रा
हरी मिर्च - 1 मिर्च
पानी - 1/2 कप
चीनी - 1/2 छोटा चम्मच
ग्रेवी के लिए............
तेल - 1 बड़ा चम्मच
जीरा - 1/2 छोटा चम्मच
अदरक -1 इंच
लहसुन - 7-8 कली
प्याज - 1 मध्यम आकार का
टमाटर - 2 मध्यम आकार के
हल्दी पाउडर - 1/4 छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - 1/2 छोटी चम्मच या कम
धनिया पाउडर - 2 चम्मच
नमक - 1/4 छोटा चम्मच
पानी - 1/2 कप
तेल - 1 बड़ा चम्मच
मक्खन - 1 बड़ा चम्मच
जीरा - 1/2 छोटा चम्मच
सूखी साबुत लाल मिर्च - 2-3 मिर्च
भुना हुआ बेसन - 2 बड़े चम्मच
दही - 1/2 कप
नमक - स्वादानुसार
सजाने के लिए
ताजी क्रीम - 1 बड़ा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - 1/2 छोटा चम्मच
फ्लेम पर 1 कप पानी उबलने के लिए रखे और पानी के उबलते ही 1 /2 चम्मच चीनी और धुली और बड़े टुकड़े में कटी हुई पालक डालें। एक उबाल आते ही फ्लैम ऑफ कर दें और पालक कोपैन से निकाल कर तुरंत बर्फ के ठंडे पानी में डाल दें।
अब ग्रेवी के लिए
पैन में थोड़ा सा तेल डालें फिर जीरा, अदरक के बारीक टुकड़, लहसुन, कटा हुआ प्याज डालकर हल्का सा भूनते हुए टमाटर नमक और थोड़ा पानी डाल कर पकाले फिर 3-4 मिनिट के लिए ढक कर छोड़ दें और और फ्लैम ऑफ कर दें अब इसे ठंडा होने दें। ठंडा हो जाने पर इसे मिक्सर जार में डालें साथ ही हरा धनिया, हरी मिर्च और उबली हुई पालक डालकर एक साथ पीस लें।
मीडियम फ्लैम पर पैन रखें और उस में थोड़ा सा रिफाइंड तेल और मक्खन डालें जिसमे जीरा, सूखी साबुत लाल मिर्च और हरी मिर्च डालकर गैस धीमी करदें
अब इसमें हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर डाल दें इसे पकने दें अब एक बाउल में थोडा़ सा दही और भुना हुआ बेसन अच्छी तरह से से मिला लें और इसे मसाले में डाल दें थोड़ा भून लें अब इसमें पालक का पेस्ट डाल कर लो मीडियम फ्लेम पर 3-4 मिनट तक पका लें अब स्वादानुसार नमक, थोडी़ सी फ्रेश क्रीम डाल कर 4 -5 मिनट तक पका लें अंत में पनीर के क्यूब डालें और 2 -3 मिनट तक और पकने दें अब फ्लेम ऑफ कर दें।
सब्जी तैयार है अब इसे सर्विंग बाउल में निकल लें और फ्रेश क्रीम से गार्निश कर दें और ऊपर से गरम मसाला पाउडर छिड़क दें।

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