Poket Cutlet

 

Ingredients

For the dough

  • All-purpose flour (maida) – 2 cups

  • Carom seeds (ajwain) – ½ tsp

  • Oil – ¼ cup

  • Salt – ¼ tsp

For the stuffing

  • Boiled potatoes – 3

  • All-purpose flour / cornflour – 2 tbsp

  • Rice flour – 2 tbsp

  • Red chili flakes – ¼ tsp

  • Turmeric – ¼ tsp

  • Garam masala – ¼ tsp

  • Dry mango powder (amchur) – ¼ tsp

  • Ginger – 1 inch piece (grated)

  • Green chilies – 2 (finely chopped)

  • Fresh coriander leaves – 2–3 tbsp (finely chopped)

  • Black pepper – a little less than ¼ tsp

  • Salt – ¾ tsp (or to taste)

  • (If rice flour is not available, you can use ½ cup flattened rice/poha, soaked)

  • Oil – for frying


Method

  1. Prepare the dough:
    In a bowl, mix together flour, carom seeds, salt, and oil. Add water gradually and knead into a stiff dough. Cover and let it rest for 10 minutes.

  2. Prepare the stuffing:
    Peel and grate the boiled potatoes. Add flour/cornflour, rice flour (or soaked poha), grated ginger, chopped green chilies, turmeric, garam masala, amchur, red chili flakes, salt, black pepper, and fresh coriander. Mix well and knead into a smooth mixture. Shape into small oval cutlets.

  3. Shape the packets:
    Divide the dough into equal portions. Roll each portion into a thin roti. Cut into 4 triangles. On each triangle, make 3 small slits on both sides, keeping a gap of about 1 inch. Place one cutlet in the center and fold the dough strips over it, wrapping neatly. Prepare all packets in the same way.

  4. Fry:
    Heat oil in a pan. Deep-fry the stuffed packets, turning them until golden brown and crisp.

  5. Serve:
    Serve hot with sauce or chutney and enjoy with everyone!


मैदा -2 कप 
अजवाइन -1/2 स्पून 
oil-1/4 कप
नमक 1/4 स्पून

Stuffing
उबले आलू - 3
मैदा/कॉर्नफ्लोर - 2 टेबल स्पून
चावल का आटा - 2 टेबल स्पून
लाल मिर्च - 1/4 स्पून (कुटी हुई)
हल्दी - 1/4 स्पून
गरम मसाला -1/4 स्पून
अमचुर -1/4 स्पून
अदरक - 1 इंच टुकड़ा (कद्दूकस किया हुआ)
हरी मिर्च - 2 बारीक कटी हुई
हरा धनियां - 2-3 टेबल स्पून, बारीक कटा हुआ
काली मिर्च - 1/4 छोटी चम्मच से कम
नमक - 3/4 छोटी चम्मच (स्वादानुसार)
(चावल का आटा न होने पर 1/2 कप पोहा भी use कर सकते हैं )
oil -तलने के लिए
Method
एक बाउल में मैदा अजवाइन (carom seed ) नमक और आयल डाल कर मिक्स कर लीजिये फिर थोडा थोडा पानी डाल कर कडा आटा लगा लीजिये अब इसे कवर कर के 10 मिनिट के लिए रख दीजिये 
आलू छील कर ग्रेट कीजिये मैस्ड आलू में मैदा /कार्नफ्लोर और चावल का आटा / भीगे हुये पोहा अदरक हरी मिर्च हल्दी गरम मसाला अमचुर लाल मिर्च, नमक और हरा धनियां डाल कर अच्छी तरह मिला लीजिये मिक्सचर को आटे की तरह गूँथ लीजिये और थोड़े थोड़े मिक्सचर से ओवेल शेप में कटलेट तैयार कर लीजिये अब आटे को बराबर भागों में बाँट लें और रोटी जैसा बेल लें और रोटी को 4 भागों में कट करें इससे triangle शेप के 4 pieces हो जायेंगे अब triangle पीस में 1-1 इंच की दुरी पर तीन कट दोनों साइड पर लगायें अब कटलेट को इनके बीच में रख कर लपेट दें इसी तरह सभी बाकी पैकेट तैयार कर लें 
अब गैस पर oil रखें और गर्म oil में उलट  पलट कर गोल्डन होने तक सभी पैकट्स को तल लें सॉस  या चटनी के साथ खाएं और सभी को खिलाएं

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