Donuts …!!
Donuts …!!
Holidays are going on here, so it’s children’s day… Today the kids wanted donuts, so I made them and thought I’d share with you all.
Ingredients:
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All-purpose flour – 2 cups
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Milk – 3/4 cup
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Butter – 1/4 cup
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Sugar – 2 tbsp
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Dry active yeast – 1 tsp
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Salt – 1/2 tsp (or to taste)
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Oil – for frying
For donut glaze:
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Powdered sugar – 1/4 cup
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Brown chocolate – 100 g
Method: In a large bowl, add the flour. Mix in sugar, salt, dry active yeast, and butter.Gradually add lukewarm milk and knead into a soft dough.Divide the dough into round balls. Dust a board with some flour and roll each ball into a sheet about 1/2 – 3/4 cm thick.Using a glass, cut out round donuts. Use a bottle cap to make a hole in the center of each donut. Place the cut donuts on a tray. Re-roll any leftover dough to make more donuts.Brush a little oil on top of the donuts and cover them. Let them rest for 2 hours. After 2 hours, heat oil on medium and fry the donuts until golden brown. Remove and place on a plate lined with paper towels. While still warm, coat the donuts with powdered sugar.
For chocolate glaze:Melt the chocolate and dip the donuts into it.
Serve the freshly glazed donuts and enjoy with the kids, having a little fun together!
दूध - 3/4 कप
मक्खन - 1/4 कप
चीनी - 2 टेबल स्पून
ड्राई एक्टिव यीस्ट - 1 छोटी चम्मच
नमक - आधा छोटी चम्मच (स्वादानुसार)
तेल - डोनट्स तलने के लिये
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डोनट ग्लेज करने के लिये
पाउडर चीनी - 1/4 कप
ब्राउन चौकलेट - 100 ग्राम
गुंथे आटे को गोल लोई बनाइये और बोर्ड पर सूखा मैदा डालकर, आटे की गोल लोई बोर्ड पर रखिये और बेलन की सहायता से 1/2 - 3/4 सेमी. मोटा बेल लीजिये, बेली हुई शीट से गिलास की सहायता से गोल गोल डोनट्स काटिये और कटे हुये डोनट्स में बीच में किसी बोटल के ढक्कन से काटकर गोल छेद कर लीजिये, कटे गोल डोनट्स उठाकर ट्रे में रख लीजिये. डोनट्स निकालने के बाद जो आटा बचा हुआ है, उसे फिर से गोल लोई बनाकर, बेल कर इसी तरह काटकर डोनट्स तैयार कर लीजिये. सारे डोनट्स तैयार होने के बाद, डोनट्स के ऊपर ब्रस से तेल लगा दीजिये
डोनट्स को ढककर 2 घंटे के लिये रख दीजिये
2 घंटे बाद मीडियम गरम तेल में डोनट्स को गोल्डन ब्राउन होने तक तल कर निकाल कर नैपकिन पेपर बिछे प्लेट पर रख लीजिये.
तलने के बाद गरम गरम डोनट्स को पाउडर चीनी में लपेट दीजिये.
अब डोनट्स ग्लेज कीजिये.........
चाकलेट को मेल्ट कीजिये,और डोनट चाकलेट में डिप करके निकाल लीजिये
तैयार डोनट को खाइए खिलाइए और बच्चों के साथ थोड़ी मस्ती कीजिये
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