Snacks -Mathri मठरी लेयर वाली






 

Ingredient

Ingredients

All-purpose flour (maida) – 2 cups 

Carom seeds (ajwain) – 1/4 tsp 

Nigella seeds (kalonji) – 1/4 tsp  

Crushed red chili – 1/4 tsp 

Salt – to taste 

Method


In a bowl, mix all the ingredients. Add water little by little and knead into a stiff dough.
Divide the dough into 4 equal portions. Roll out each portion into thin, even discs. Brush oil over each rolled disc, stack them one on top of the other, and roll them tightly into a log.
Cut the log into 1/2-inch pieces. Roll out each piece lightly (like small pooris).

Heat oil in a pan on low flame. Start frying these pieces on low heat. While frying, the layers will begin to separate. Keep turning them until they turn golden brown.

Serve hot with evening tea and enjoy with your loved ones. 🌸


मैदा -2 कप
अज्वाइन- 1/4 स्पून
कलोंजी -1/4 स्पून
लाल मिर्च  कुटी हुई -1/4 स्पून
नमक -स्वादानुसार
हरा धनिया

Method
एक बाउल में सारी  सामग्री मिला लें  फिर थोडा थोडा पानी डाल  कर कडा आटा  लगा लें
अब आटे को 4  बराबर भागों में बाँट लें  अब इसे पतला बराबर  बेल लें अब बेली हुई रोटियों पर oil लगा कर एक के उपर एक रखती जायं और अच्छी तरह रोल कर ले  अब उन्हें 1/2 इंच पर काट लें फिर बेलन से थोडा थोडा (छोटी पुरियों की तरह) बेल लें
गैस पर oil रखें और इन्हें धीमी धीमी फ्लेम पर तलना स्टार्ट करें फ्राई होते समय सारी  लेयर  खुलने लगेंगी और अब उल्ट पुलट कर गोल्डन ब्राउन होने तक तल ले ..शाम की चाय के साथ और अपनों के साथ लुत्फ़ उठायें

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